IMF'yi Protesto Etmek

IMF’yi Protesto Etmek


İbrahim ALİN
Dış Ticaret Uzmanı
ibrahimalin@hotmail.com 




Uluslararası Para Fonu (International Monetary Fund) IMF bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de çeşitli protestolara konu oldu.

Bir protestocu tepkisini göstermek için IMF başkanının konuşması sırasında ayakkabı fırlattı diğeri pankart açmaya çalıştı. Daha sonraki günlerde protestoların dozu arttı.

Göstericiler İstanbul’da işyerlerine zarar verdiler ve polisle çatıştılar.

Peki tüm bu protestoların amacı neydi ve haklı mıydı? Şimdi siz birisine borç para verdiğinizi düşünün. Sizden borç para alan kişi sizden aldığı para ile kumar oynasa, tatile çıksa, yese, içse ve sizden aldığı parayla gününü gün etse hoşunuza gider mi? Büyük ihtimalle gitmez. Çünkü borç verdiğiniz kişi elindeki parayı bu şekilde harcarsa sizin borç olarak verdiğiniz parayı tahsil etme ihtimali zayıflar.




Dolayısıyla verdiğiniz paranın zevk ve sefa için değil de daha yararlı yerlerde kullanılmasını istersiniz. Örneğin borç verdiğiniz kişi tüccarsa paranın mal alımı, mağazasının büyütülmesi, doktorsa muayenehane açılması, gerekli ekipmanların alınması vb amaçlarla kullanılması gibi. Verdiğiniz para bu gibi yararlı yerlerde kullanılırsa size geri ödenme ihtimali daha yüksek olacaktır.

Bankalar ve kredi kuruluşları da kredi verirken bazı şartlar öne sürebilmekte veya talep edilen paranın nerede kullanılacağını sınırlayabilmektedir. Hatta öyle ki bazı durumlarda siz bankadan doğrudan para bile alamazsınız. Para doğrudan sizin bildirdiğiniz ihtiyacınızın karşılanmasında banka tarafından ilgili yere ödenir.

Normalde IMF talep eden ülkelere borç para veren bir kuruluştur. IMF bu borcu verirken belli şartlarla (reçete ile) vermektedir. Dolayısıyla borç verdiği ülkelere verdiği paraların nerelerde kullanılmasını istediğine dair isteklerini bildirmektedir. Buraya kadar anormal bir durum yok. Çünkü nasıl ki şahıslar ve bankalar verdikleri paranın geri dönüşünü garanti altına almak istiyorlarsa IMF de verdiği borcun geri dönüşünü garanti altına almak isteyebilir.

Ancak IMF’nin istekleri sadece ekonomik önlemlerle sınırlı kalmamakta bazen siyasi talepleri de olmaktadır ki; işin püf noktası ve protestoların asıl gerekçesi belki de burada doğmaktadır. Gelelim protesto şekline; eğer siz ülkenizin kaynaklarını verimli kullanır da IMF’nin vereceği borca gerek duymazsanız o zaman IMF’nin ne siyasi ne de ekonomik talepleri ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca bu ayakkabı fırlatmak gibi kopya protesto şekillerinden, pankart açmaktan veya çevreye zarar vermekten başka işe yaramayan taşkınlıklardan daha etkili ve faydalıdır.

Bu yazı eş zamanlı olarak http://www.38haber.com/ adresinde de yayınlanmaktadır.




Yorumlar