Çok Basit Hareketler Bunlar

Çok Basit Hareketler Bunlar



Türkiye'nin gündemindeki en önemli konu yılladır terördür. Akademisyenler, stratejistler, emekli askerler, köşe yazarları, yorumcular, bürokratlar vb. terörün nasıl bitirileceğine dair açıklamalar yapar. Bazısı uzmanlık alanına göre olayın askeri yöntemlerini masaya yatırır bazıları ekonomik boyutunu bir başkası da sosyal yönünü.

Muhalefet partilerinin de terör konusuna ayrı bir hassasiyetleri vardır. Olması da çok normaldir hatta olmaması anormaldir. Çünkü siyaseten muhalefet demek ülkeyi yönetmeye talip insanlar demektir. Bakarsınız bir sonraki seçimde halk kendilerine buyur birde seni görelim iktidar olarak diyebilir. İktidara gelmeleri durumunda da terörle mücadeleden birinci derecede kendileri sorumlu olacaktır.

Akademisyenler, stratejistler, köşe yazarları vb daha çok fikir üretme ve yorum yapma konumunda bulunurken ülkeyi yönetmeye talip insanların ülkenin sorunlarının çözümüne ilişkin somut projelerinin olması gerekir. Ülkeyi yönetmeye talip olmak kolay bir iş değildir. Uygun platformlarda, seçim meydanlarında, televizyon ekranlarında muhalefet partisi kendi projelerini seçmene anlatır bu projelere göre de seçmen oyunu kullanır. Hangi partinin projelerini daha çok beğeniyorsa o partiye oyunu verir. (Projeye filan bakmam benim partim filanca partidir o ne derse doğrudur diyen seçmenlere sözümüz yok tabii ki burada)

Ülkenin her sorununun çözümü ile ilgili muhalefet partilerinin somut projeleri olması gerekir dedik. Bu projeler sadece seçmenleri etkilemek ve oy devşirmek için mi kullanılır? Yoksa şu şekilde düşünen muhalefet partileri de var mıdır? Ülke için hayati önem taşıyan konular da öncelik ülkenin çıkarlarıdır; iktidar olmak, iyi muhalefet yapmak sonraki meseledir, bu ülke ağır yara alırsa ben iktidar olsam ne olmasam ne? Bir vatandaş olarak ülkeyi yönetmeye talip olan insanların muhalefette de olsa iktidarda da olsa özellikle terör konusunda ikinci şekilde düşünecek olgunlukta olmalarını temenni ederim.

Tabii ki siyaset ayrı bir uzmanlık alanı ve partilerin kendilerine özgü politikaları ve stratejileri var. Ancak ülkemiz yıllardır terör belasından çok çekmiştir ve hala da çekmektedir. Eğer bu sorun biran önce elbirliğiyle (iktidarı, muhalefeti, askeri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, halk vb) çözülmezse bu durumda hangi parti iktidara gelirse gelsin bu sorunla uğraşmak zorunda kalacaktır.

Ancak bazı muhalefet partilerinin (terörü sorun olarak görüp bunun biran önce bitmesini istediğini düşündüğümüz muhalefet partileri) sorunun çözümüne katkıda bulunmak yerine maalesef hala oy devşirmenin peşinde olduğu görülmektedir. Üstelik bunu yaparken de nerdeyse konuyu "sen siperde çömeldin ben ayakta durdum o zaman ben daha cesurum, terörle daha iyi mücadele ederim" basitliğine kadar indirgediler.

İktidarla, muhalefet konuyu görüşmek üzere bir araya gelip konuşamıyorlar bile. Biri ben gelmem o gelsin diyor öteki olmaz Cumhurbaşkanı çağırsın diyor. Belki siyaseten yaptıklarının bir açıklaması vardır ancak problemin büyüklüğü ve çekilen acıların yanında bunlar "çok basit hareketler" olarak kalıyor. Lütfen aynı gemide isek ve gemi su alıyorsa el birliğiyle önce gemiyi tamir edelim ondan sonra dümen kavganıza kaldığı yerden devam edersiniz.   

İbrahim ALİN


Hotmail: Güçlü İSTENMEYEN POSTA koruması ile güvenilir e-posta. Hemen kaydolun.

Yorumlar