UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMININ KİŞİ VE TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ…

UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMININ
KİŞİ VE TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ…

etanik@egm.gov.tr

Uyuşturucu madde kavramı; genel anlamda uyuşturma özelliğine sahip maddeleri ifade eder. Yani, uyuşturan, duyarsız hale getiren madde demektir. Önceki yazımda; afyon ve türevleri, kokain ve türevleri, kenevir ve türevleri ile sentetik uyuşturucular olarak sınıflandırmasını anlatmaya çalıştığım uyuşturucu maddelerin kullanımının kişi ve toplum üzerindeki etkilerini gelin hep birlikte görelim. Bu maddelerden;

ESRAR; mizacı, düşünceyi ve davranışları olumsuz etkiler. Beyinsel bağlantılarda kopukluk, reflekslerde, koordinasyonda bozukluk yapar. Dikkati dağıtır, paranoya ve muhtemelen psikoza yol açar. Unutkanlığa, yüksek dozda alındığında hayal görmeye neden olur. Bronşit ve akciğer kanseri riskini artırır. Uykulu hal yaratır, hafıza kaybına neden olur. Kalp rahatsızlığı yaratır, ağız ve boğazda kuruluk, gözlerde kanlanma meydana gelir. Erkeklerde sperm sayısında azalma ve kısırlık, kadınlarda testosteron düzeyinde artış ve kısırlık yaratır. Eroin, kokain gibi tehlikeli uyuşturucu maddelere geçiş basamağıdır.

EROİN; merkezi sinir sistemini direk etkiler. Hareket ve konuşmada yavaşlama olur, gevşeme ve sıcaklık hissi verir. Yüzde kızarıklık, göz bebeklerinde küçülme, görme kabiliyetinde yavaşlama görülür. Beslenme yetersizliği çekme, buna bağlı olarak kabızlık ve ishal durumu yaşanır. Şiddetli yoksunluk, kas ağrıları ve kramplar olur. Uykusuzluk, gözde yaşarma, burun akıntısı, solunumun yavaşlaması ve koma hali görülür. Yüksek dozda alındığında kişi ölür.

KOKAİN; merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etki yapar. Yoksunluğun yanı sıra ruhsal çöküntü, halüsinasyonlar görmeye neden olur. Halsizlik, güçsüzlük, vücut ısısında azalma, çok uyuma, mutsuzluk hali görülür. Nabız ve tansiyonda aşırı yükselme, geçici aşırı zindelik, burun kanamaları, beyin damarlarında tıkanıklık, cinsel iktidarsızlık olur. Migren tipi baş ağrıları görülür, yüksek derecede bağımlılık yapar.

EXTASY; enerji artışı, canlılık, karşı cinse yakınlık hissi, algılamada artma, uykusuzluk ve paranoyaya neden olur. Aşırı kuşkuculuk yaratır, aşırı hareketlerden dolayı su kaybına, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, ağız kuruluğu, terleme ve iştah kaybına neden olur. Böbrek ve karaciğer üzerinde olumsuz etkileri vardır. Koordinasyon ve solunum yetmezliğine neden olur.

UÇUCU MADDELER; tiner, bali, çakmak gazı, benzin, oje vb maddelerdir. Bu maddelerin kullanılması neticesi, neşe hali veya sakinlik duygusu, hayallerin görülmesine neden olur. Beyin üstüne doğrudan toksin etkisi yaptığından çok zararlıdır. Bağımlılık potansiyeli yüksek, sıklıkla ani ölümler meydana gelir. Saldırganlık ve tehlikeli davranışlar, ciddi sarhoşluk, denge bozukluğu yürümede güçlük görülür. Baş ağrısı, kusma, bulantı, tıkanma, boğulma gibi sorunlar ortaya çıkar. Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, kavrama yeteneğinde bozulma, okul başarısında düşme, böbrek yetmezliği, kalpte ritim bozukluklarına neden olur.

Uyuşturucu maddelerin kullanıcılar üzerindeki etkilerinden bazıları bunlar. Peki, uyuşturucu madde kullanım kuşkusu yaratacak belirtiler nelerdir? Yakınımızdaki genç ve çocukların uyuşturucu madde kullandığını hangi davranışlarından anlarız ya da şüpheleniriz? Birde bunlara bakalım.

ÇOCUK VE GENÇLERDE UYUŞTURUCU MADDE KULLANIM KUŞKUSU YARATABİLECEK BELİRTİLER; derslerdeki başarı oranının birden düşmesi, sık sık arkadaş değiştirme ya da arkadaşlarına sırt çevirmesi, çevreyle ilişkilerden kaçınmak. Tamamen içine kapanma, hiçbir şeye ilgi duymama, her şeyden uzak kalma, zaman zaman aşırı neşe ile öfke, saldırganlık arasında gidip gelme, evde odaya kapanma, kendi bakım ve temizliğine özen göstermemek. Fazla para harcama, okulu ya da iş eğitimini tamamen bırakma, kendi geleceği için hiçbir yol görememe, geleceğe yönelik hiçbir adım atmak istememe, ellerde titreme, aşırı derecede terleme ve uykusuzluk çekmek gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerin yanında, uyuşturucu madde kullanan insanlardaki davranış bozukluklarını da görmek mümkündür. Bu davranış bozuklukları da hemen göze çarpar. Mesela; hastalıklara karşı direnci azalır, sağlığı bozulur. Kullandığı madde fiziksel ya da ruhsal bağımlılık yapar. Maddenin kullanımı nedeniyle kaza yapma riski artar, güvenliği tehlikeye girer. Uyuşturucu maddelerden aynı etkiyi elde etmek için kullanma dozunu giderek artırmak zorunda kalır. Aşırı doz ölüme yol açar. Maddenin parasını karşılamak için yasa dışı yollarla para sağlamaya çalışır. Bazı maddeler, başkalarına yönelik şiddet eğilimini artırır. Madde, arkadaşlıklardan öne geçer. Kişi arkadaş çevresinden uzaklaşır ve dostlarını kaybeder.
Uyuşturucu maddelerin kullanıcılar üzerindeki etkileri bunlar.

Peki, uyuşturucunun toplum üzerindeki etkilerini biliyor muyuz? Toplum üzerinde ne gibi etkileri vardır? Uyuşturucu madde toplumu nasıl etkiler. Uyuşturucuya bağlı olarak toplumda ne gibi sorunlar ortaya çıkar. Şimdide; uyuşturucunun toplum üzerindeki etkilerine bir bakalım.

UYUŞTURUCUNUN TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ;

TERÖR; terör olaylarında artış olur. ( PKK-HİZBULLAH-DİĞER ÖRGÜTLER)

HASTALIKLAR; uyuşturucu madde kullanımının, hastalıklara karşı direnci azaltması neticesi bazı hastalıklarda da artış meydana gelir. (AİDS, FELÇ, KALP KRİZİ, KANSER VE BÖBREK YETMEZLİĞİ vb.)

SUÇ ARTIŞI; uyuşturucu madde kullananlar, maddenin parasını karşılamak için yasa dışı yollardan para sağlamaya çalışırlar. Bu nedenle, toplumda suç oranlarında artış olur.( CİNAYET-GASP-FAHİŞELİK-HIRSIZLIK-SOYGUN)

EKONOMİ; kayıt dışı para aklama gibi ekonomik sorunlar ortaya çıkar.( KARAPARA)

SONUÇ OLARAK; insanlık tarihinin başlangıcından itibaren, keyif verici, ağrı giderici ve hastalıkları iyileştirici olarak kullanıldığı bilinen uyuşturucu maddelerin suiistimal edilerek kullanılması, canlıların organizmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Sinir sistemi üzerine etki ederek, akli, fiziki ve psikolojik dengeyi bozan, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kişi ve toplum içerisinde ekonomik ve sosyal çöküntü meydana getiren uyuşturucu madde ile mücadele ve tedavi merkezleri ile ilgili konuları daha sonraki yazımda sizlerle paylaşmak istiyorum…
16 Temmuz 2010
Elveda TANIK

Yorumlar