Pakistan'da Sel Felaketi

Pakistan sel felaketinin pençesinde

BAĞIŞLARINIZ İÇİN


TÜRK YARDIM KURULUŞLARI (A-Z)

Deniz Feneri Derneği

İHH İnsani Yardım Vakfı
Kimse Yok mu Derneği

Türk Kızılayı
Yeryüzü Doktorları

Pakistan'da son 15 günde 1600'den fazla kişinin ölümüne, 13 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmesine yol açan sel felaketinden en fazla etkilenen Pencap eyaletinin Başbakanı Şahbaz Şerif, maddi hasarın boyutlarını kestiremediklerini, felaketin Pakistan'ın ekonomisine büyük zarar vereceğini söyledi.




Selin vurduğu bölgelerde incelemelerde bulunmak için geldiği Rahim Yar Han kentinde AA muhabirine demeç veren Şerif, muson yağmurlarının yol açtığı, son zamanların en büyük sel felaketinde, en fazla hasarın ülke ekonomisinin can damarı olan Pencap eyaletinde olduğunu belirtti.

Eyalet topraklarının geneline yakının selden etkilendiğine işaret eden Şerif, 5 bine yakın köyün tamamen sular altında olduğunu, 9 milyondan fazla kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.



Felaketin boyutlarının tespit edilemeyecek ölçüde büyük olduğuna ve ekonomik etkisinin ağır olduğuna dikkat çeken Şerif şunları kaydetti:



"Milyonlarca hektar tarım arazimiz sular altında kaldı, yollarımız, köprülerimiz ve sulama kanallarımız büyük hasar gördü, felaketin tarım alanlarına ve hayvancılığımıza verdiği ve uzun vadede vereceği zararı kestirmekte zorlanıyoruz. Zaten yoksul olan mağdurların çoğunluğu, sahip olduğu küçük arazileri ekerek ve besledikleri birkaç hayvanla geçimlerini sağlıyordu. Şimdi sahip oldukları her şeylerini kaybettiler. Biz devlet olarak bütün imkanlarımızı seferber etmemize rağmen maalesef yetersiz kalıyoruz, federal hükümetten ve uluslararası kuruluşlardan henüz yardım almadık, ancak felaketin boyutları devlet imkanlarıyla telafi edilemeyecek kadar büyük. 10 milyona yakın insanımızın geleceği tehdit altında..."



Açıkta kalan sel mağdurlarının acilen temiz su, gıda ve çadıra ihtiyacı bulunduğunu, salgın hastalıkların önünün alınması için çok acil tedbirler almak zorunda olduklarını ifade eden Şerif, "Sel suları içinde yaşamak zorunda kalan halkımız susuzluk çekiyor. Günde 500 bin plastik şişe suyu mağdurlara dağıtıyoruz. Salgın hastalıklara karşı aşılama çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve zehirli hayvanların ısırmalarına karşı bütün kamplara serum gönderdik" diye konuştu.



Pakistan'da son 80 yılda kayıtlara geçen en büyük doğal afetin etkilerinin sonraki günlerde daha da ortaya çıkacağını belirten Şerif, uluslararası örgütleri Pakistan için daha duyarlı olmaya çağırdı.





(AA)

Yorumlar