UYUŞTURUCU İLE MÜCADELENİN YOLU VE TEDAVİ MERKEZLERİ…

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELENİN YOLU
VE TEDAVİ MERKEZLERİ…

Elveda TANIK
etanik@egm.gov.tr

Belirli dozda alındığında; kişinin sinir sistemi üzerinde etki ederek, akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, fert ve toplum içerisinde iktisadi ve sosyal çöküntü meydana getiren, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kanunların kullanılmasını, bulundurulmasını ve satışını yasakladığı uyuşturucu maddelerin sınıflandırılması ile bu maddelerin kişi ve toplum üzerinde yapmış olduğu hasarları daha önce ki yazılarımda anlatmaya çalışmıştım.
Şimdi ise; kişiyi hayattan kopartarak kendisine bağımlı, esir yapan, kişi ve toplum üzerinde (TERÖR, ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR, SUÇ ARTIŞI ve EKONOMİ) etkileri olan bu maddelerle mücadele ile bağımlı olup da bu illetten kurtulup tekrar yaşamın tüm güzelliklerine dönebilmeleri için başvurabilecekleri tedavi merkezleri hakkında bilgi paylaşımında bulunmak istedim.
Uyuşturucu ile mücadelenin yolu, yine her şeyde olduğu gibi eğitimdir. Evet, bütün kötülüklerin tedavisi, gerçek ve güvenilir bir eğitimle mümkündür…
Uyuşturucu ile mücadele önce ailede başlar. Hani hep deriz ya! Atalarımız boşa dememişler diye. Hani boşa söylemedikleri bu sözlerden birisi de, hepimizin bildiği “ Ağaç yaş iken eğilir.” Sözdür. Çocuklar mutlaka küçük yaşta eğitilmelidirler. O yaşlarda işlenmeye, her türlü bilgi ile donatılmaya elverişlidirler. Hani yaş ağaç gibi istenilen şekle girebilirler. O yaşlarda edinilen davranışlardan hayatları boyunca kolay kolay da vazgeçemezler. Büyüdükçe eğitilmeleri zorlaşır, kolay kolay eğitilemezler. Kuru ağaç gibidirler. Eğilmezler, biraz zorlarsan kırılırlar. Onlara yeni bir davranış kazandırmak hemen hemen imkânsızdır. Öyle Değil mi?Evet öyle!
Anne ve babalar çocuklarını terbiye ederlerken; onlarla iyi bir iletişim kurarak bunu sürdürmeli, çocuğunun hayatı ile ilgilenmeli, açık kurallar koyarak bunlara uymalarını sağlamak için tutarlı olup, uygun sonuçlar alana kadar çabalamalı, çocuğuna olumlu model olmalı, çocuğunun arkadaşlarını akıllıca seçmesini ve gerekli yerlerde hayır demesini öğretmeli, çocuğunun aktivitelerini izleyerek yetişmelerini sağlamalıdırlar. Yine anne ve babalar, çocuklarını eve geldiğinde öyle karşılamalılar ki; çocukları, dönebilecekleri en güzel yerin evi olduğunu hissetmeliler. Eğer bir çocuk, ona daima dostluk güler yüz ve anlayış gösteren bir çevrede yaşarsa, dünyanın içinde yaşanacak güzel bir yer olduğunu öğrenir.
Uyuşturucu kaçakçılığı bir insanlık suçudur. Uyuşturucu suçları ile mücadele sırasında uluslar arası iş birliği yapılması gerekir. Uyuşturucu madde kaçakçılığını motive eden etkenler arasında en kuvvetlilerden biri, üretim bölgeleri ile tüketim bölgeleri arasındaki uyuşturucu fiyatlarındaki önemli faktördür. Uyuşturucu madde fiyatları, üretim bölgelerinden, tüketim bölgelerine olan binlerce kilometrelik yolculuklarının sonunda katlanarak değer kazanmaktadır. Kolay ve bol kazanç elde etmek isteyen şahıs ve suç organizasyonları için cazip bir unsur olarak kabul edilmekte ve uyuşturucu madde kaçakçılığı faaliyetlerini körüklemektedir.
Bağımsızlığını yeni kazanan ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik kaosun yanı sıra, bu ülkelerin bazılarında, idari yapının henüz tam olarak teşekkül etmemesi ve güvenlik güçlerinin uyuşturucu madde kaçakçılığını önlemeye yönelik olarak gerekli eğitim, araç-gereç ve donanımından mahrum olmaları belirgin bir zafiyeti ortaya çıkarmıştır.
Türkiye’de, bulunduğu coğrafi konum itibariyle direk veya dolaylı olarak uyuşturucu rotasına maruz kalmaktadır. Bu nedenle Türkiye, uluslar arası işbirliğine, ulusal personel faktörüne önem vererek uyuşturucu madde ile mücadelesini sürdürmektedir. Uyuşturucu madde ile mücadele bir Devlet politikasıdır.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi hakkında, kullanılmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmaktan dolayı soruşturma başlatılmadan önce resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isterse, TCK 192/4 maddesinde, cezaya hükmolunmaz denilmekte olup; madde bağımlılarının tedavi edilebileceği tedavi merkezlerini de,

AMATEM ( Alkol ve madde bağımlılığı tedavi, merkezi)
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi
Ankara AMATEM
Gazi Üniversitesi Araştırma Hastanesi.
Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi.
Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi olarak sıralayabiliriz.

SONUÇ OLARAK; insanların dimağını, düşüncelerini yok eden, sağlıklı düşünme ve hayatı sekteye uğratan, kullanan kişinin kendisine, ailesine, çevresine, ülkesine ve insanlığa zararlı hale getiren her türlü madde bağımlılığına karşı mücadele etmek için, toplumun her kesiminin özellikle çocuk ve gençlerin madde bağımlılıklarının nedenlerini tespit ederek bu maddeleri ortadan kaldırmak ve madde bağımlılığına yönelmelerine mani olmak üzere madde kullanımına karşı eğitimler düzenlenmeli, toplumun her kesimi bu konuda bilinçlendirilmelidir. Bunun yanında, bu illetin ağına düşmüş, karanlıkta kalıp, nereye, nasıl gideceğini, yolunu bulamayan bu kişilerin yolunu aydınlatan küçücük de olsa bir ışık olup, onların hayata tekrar merhaba demeleri için ellerinden tutup tedavi olmalarına yardımcı olunmalıdır…Yazımı, eğitimin toplumlar için önemini anlatan veciz bir söz ile bitirmek istiyorum…

“Tahsil ve terbiyesi mükemmel olan bir toplumun idare edilmesi kolay, fakat esir edilmesi imkansızdır.”

Elveda TANIK
3.Sınıf Emniyet Müdürü

Yorumlar