LİDER VE TOPLUM

LİDER VE TOPLUM


Lider; Topluma önderlik yapan, ona fikirlerini aşılayan, kabul ettiren, bunu sağlayan kişidir. Tek başına ne lider olunur, ne de lidersiz toplum olur. Toplumu idare edecek bir lidere, liderinde önderi olacağı bir topluma ihtiyacı vardır. Toplum ve Lider kilit ile anahtar gibidir. Nasıl kilit ile anahtar birbirini tamamlıyorsa, lider ve toplumda birbirini tamamlar.

Liderler genellikle geçmişlerinde travma yaşamış kişiler arasından çıkarlar. Liderler geçmişinde yaşadıkları bu travmayı başkalarına yaşatmayarak olumlu yansıtmış olabilecekleri gibi, yaşatarak da olumsuz yansıtabilirler. Örneğin bazı yöneticiler bulundukları makamlara çok zor şartlarda geldiklerinden bahsederek mahiyetinde çalışanları sürekli huzursuz ettiği gibi onlara güvende vermezler. Sürekli ayrıntı ile uğraştıkları için de başarılı bir yönetici değildir. Her şeyi o bilir, kimseye güvenmez, zor durumda kalınca da hep başkalarını suçlar. Adam harcama makinesidir. Her kes ona düşmandır. Kimse onu çekemez. Sürekli çevresi ile uğraştıkları için de başlayıp da bitirdikleri bir projeleri bile yoktur. Sadece olumsuz yansıtmaları ile hatırlanırlar.

Liderlerin psikolojik yapıları, kişisel özellikleri ve toplumun yapısı çok önemlidir. Toplumlar liderlerinin kişilik özellikleri ile ilgilenmişlerdir. Onun tavırları, oturup kalkması, giyimi kuşamı, konuşması, duruşu, özel hayatı vb benzer özellikleri toplumun dikkatini çekmiştir. Bu izleme kriz zamanlarında daha da çok olur.

Sağlıklı toplumda lider sağlıklı bir liderlik yapıyorsa buna sağlıklı iletişim denir. Lider toplumun beklentilerini biliyor ve ona göre davranıyor toplumu rahatlatıyor. Liderlere en çok kriz anında yani deprem, felaket ve terör anında ihtiyaç oluyor. Karizmatik liderlerde bu kriz anında ortaya çıkıyor. Karizmatik lider toplumun beklentilerini, ya kendisi, ya da toplumdan gelen mesajları kendi iç dünyasında değerlendirip topluma vererek toplumun daha dinamik olmasını sağlıyor. Gerilen toplumu birisinin rahatlatması lazım. Gerçek lider kriz durumunda kendi olağanüstü varlığını hissettirerek toplumu rahatlatır. Lider kişiliğini o olumsuzluğu ortadan kaldıracak bir panzehir rolü oynatabilir. Toplumun o gerilmiş yanından faydalanarak liderlik vasfını öne çıkartmış olur. Kriz ve terör anında toplumun iç dinamiği zayıfladığı için liderden beklentilerde artar. Liderden başa çıkılması zor beklentiye girer. Liderin tavrı toplumu olumlu ya da olumsuz etkiler.

Birçok örnek de olduğu gibi liderlerin tarih de belirleyici rol oynadığı görülmüştür. Bir devrin kapanışı sırasında Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıkarak Milli mücadeleyi başlatıp yeni bir devrin başlamasını sağlamıştır. Rasyonel dünyada rasyonel aktör Bush’un Irak’taki rolü, tarih de belirleyici rol oynamıştır.

İyi bir lider vizyon sahibidir, kararlıdır, hedefini belirlemiştir, yalan söylemez, çalışkandır, dürüsttür. Bu özelliklerini topluma yansıtır. Kendi olumsuz yanlarını da bilir ve bu olumsuz yanlarını da kendi çabaları ile kabul edilebilir durumuna getirir.

Anne ile çocuk arasında nasıl bir ilişki var ise toplum ile lider arasındaki ilişkide o şekilde değerlendirilmeli. Anne çocuğun olumsuz yönlerini tesbit edip, kendi olumlu yanlarını çocuğuna yansıtıp, çocuğun sağlıklı bir şekilde büyümesini nasıl sağlıyorsa; Liderlerde toplumun beklentilerini tesbit edip olumlu yanlarını topluma yansıtarak toplumu daha sağlıklı ve dinamik bir konuma getirmelidir.
ELVEDA TANIK

Yorumlar